Yer: Tekirdağ! Ev sahibi ve kiracılar dikkat: Mahkemeden dikkat çeken tahliye kararı

Ev Sahibinden Kiracısına Tahliye Davası

Mülk sahibi ile kiracılar arasında yaşanan uyuşmazlıklar kamuoyunun gündemine düşmeye devam ediyor. Tekirdağ’da bir kişi 2022 yılında 1300 TL bedelle evini kiraladı. Bu sırada kiracısından 1 yıl sonrası için bir tahliye taahhütnamesi aldı.

Gerçek Evlilik Cüzdanı Fotokopisinde Ortaya Çıktı

1 yılın sonunda kiracı evden çıkmayınca ev sahibi tahliye davası açtı. Kiracı, eşinin rızası olmadan tahliye taahhüdü verdiğini gerekçe göstererek davaya itiraz etti. Normal şartlarda tahliye taahhüdü verilirken eşlerin rızası aranır. Ancak gerçek, dava dosyasında sunulan evlilik cüzdanı fotokopisinde ortaya çıktı. Mahkeme ilgili uyuşmazlığa ilişkin dikkat çeken bir karar verdi.

Ev Sahibi 2022’de 1300 TL’ye Evin Kiralandı

Ev sahibi ile kiracı arasında yaşanan olayı değerlendiren Avukat Gizem Gonce şu ifadeleri kullandı: “Bir ev sahibi 15.07.2022 tarihinde Tekirdağ’da aylık 1300 TL bedelle evini kiraladı. Kiracı daireye yerleştikten sonra 02.08.2022 tarihinde kendi isteği ile tahliye taahhütnamesi imzaladı. Buna göre 15.07.2023 tarihinde daireyi boşaltmayı taahhüt etti.

Kiracı Evi Tahliye Etmedi

Kiracı, tahliye taahhütnamesindeki tarihte evi tahliye etmedi. Ev sahibi de Tekirdağ İcra Dairesi’nde tahliye taahhütnamesine dayalı icra takibi başlattı. İcra takibinde tahliye emri kiracıya gönderildi.

Kiracı Tahliye Taahhütnamesine İtiraz Etti

Kiracı, tahliye taahhütnamesine itiraz etti. İtiraz nedeniyle de ev sahibinin açtığı icra takibi durduruldu. Kiracı, eş muvafakati (eşinin rızası) olmadığı iddiasında bulunarak tahliye taahhütnamesine itiraz etti. Ev sahibi kiracının haksız yere tahliye taahhütnamesindeki imzaya itiraz ettiği için tahliye edilmesi talebiyle Sulh Hukuk Mahkemesi’nde dava açtı.

Kiracı, “Tahliye Taahhütnamesi ile Sözleşme Aynı Tarihte Düzenlendi” Dedi

Ev sahibi, kiracıya dava dilekçesini tebliğ etti. Buna karşın kiracı cevap dilekçesinde dava konusu taahhütnamenin kira sözleşmesi ile aynı tarihte düzenlenmiş olması, açıkça eş rızası bulundurulmuyor olması sebebiyle haksız ve yersiz olduğunu gerekçe göstererek açılan davanın reddine karar verilmesini talep etti.

Mahkemeden Dikkat Çeken Tahliye Kararı

Yargılama aşamasında kiracı, taraflar arasında düzenlenmiş kira sözleşmesi ve yazılı tahliye taahhüdü imzasının kendisine ait olduğunu beyan etti. Mahkeme kiracının tahliye taahhütnamesinde yer alan imzanın kiracıya ait olduğunun sabit olduğuna, kiracının tahliye taahhüdü için taahhüdün zorla alındığı, tarihin sonradan iradesi dışında doldurulduğu, kira sözleşmesi ile aynı tarihte boş olarak verildiğinde dair iddiasını ispata yarar aynı kuvvetle yasal delillerle ispat edemediği anlaşıldığından, ayrıca eşin rızasının bulunmaması sebebiyle muvafakat etmediği düşünüldüğünde geçersiz olacağına dair kiracının iddiası karşısında, kiracının tahliye taahhüdünden sonraki tarihte evlendiğinin, dosyaya sunulan evlilik cüzdanı fotokopisi ile birlikte sabit olduğundan taahhüdün tanzim tarihinde resmi olarak evli olmadığından dolayı eşin rızasının aranması hususunun gerekmediği gözetilerek davanın açılış tarihi itibarıyla ev sahibinin haklı olduğuna ve taşınmazın tahliyesine karar verdi.

Evli Çiftler Tahliye Taahhütnamesi Verirken Eş Rızası Aranır

Evli çiftler bir tahliye taahhütnamesi verdiklerinde mutlaka bu tahliye taahhütnamesinde eşin de rızası olması aranır. Konutun bir aile konutu olması şartıyla eşin de rızasının olması aranır.

Evlilik Cüzdanı Fotokopisinde Ortaya Çıktı

Bu davada kiracı, “Eşimin rızası yok, imzası yok. Bundan dolayı taahhütname geçersizdir, imza bana ait değildir. Tahliye taahhütnamesi kira sözleşmesi ile aynı gün dolduruldu” gibi beyanlarda bulundu.

Yargılama neticesinde imzanın kendisine ait olduğu ve evlenmesinin de tahliye taahhütnamesi verilmesinden sonra yapıldığı dosyaya sunulan evlilik cüzdanı fotokopisi ile ispat edildi. Mahkeme tahliye taahhütnamesinin geçerli olduğuna karar verdi.

Related Posts

Spot piyasada doğal gaz fiyatları (01 Temmuz 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, dün spot doğal gaz piyasasında işlem hacmi 14 milyon 532 bin 218 lira oldu. Bu tutar, önceki gün 20 milyon 22 bin 845 lira olarak açıklanmıştı. Spot doğal gaz piyasasında dün 1000 metreküp doğal gazın …

Ticaret Bakanlığı araştırıyor: Kayısı Iğdır’da 1 İstanbul’da 120 lira mı?

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, kayısı satış ücretlerine ilişkin ilgili denetim ekiplerince inceleme başlatıldığını, konuya ilişkin paylaşımı yapan CHP Tuzluca Aday Adayı Bilgihan Ova’ya …

Altın haftaya düşüşle başladı

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda (KMKTP) standart altının kilogram fiyatı, haftanın ilk işlem gününü değer kaybıyla tamamladı. Gün içinde en düşük 4 milyon 166 bin lira, en yüksek 4 milyon 248 bin lira seviyelerini …

Rusya’nın borcu rekor kırdı: 317,5 milyar dolara ulaştı!

Rusya Merkez Bankasından yapılan yazılı açıklamada, ülkenin dış borcundaki son duruma ilişkin bilgilere yer verildi. Rusya’nın dış borcunun ilk çeyrekte arttığı bilgisine yer verilen açıklamada, “Rusya’nın dış borcu, yılın ilk çeyreğinde 26,7 milyar …

Avrupa Rusya’ya yaptırımları uzatma kararı aldı

AB, Rusya’ya yönelik yaptırımların süresini 6 ay daha uzatma kararı aldığını açıkladı.

Hazine’den kamu harcamalarına sıkı takip: Yapay zeka dönemi başlıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Mevzuata aykırı harcamalar için denetim ve inceleme süreçleri başlatarak kamu harcamalarında verimliliği ve hesap verebilirliği önceliklendiriyoruz” dedi.Bakan Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada …