Obeziteyle mücadelede kamusal değil, ticari motivasyon mu var?

Evrensel gazetesinin yazarı Zeki Gül, Sağlık Bakanlığı’nın tüm illerde başlattığı obezite ölçüm stantlarının amacını ve zamanlamasını sorguladı. Gül, Türkiye’de yeni nesil kilo verme iğnelerinin piyasaya sürüldüğü haftada kamusal alanda yapılan bu ölçümlerin rastlantısal mı yoksa bilinçli bir yönlendirme mi olduğunu gündeme getirdi.

Gül, köşe yazısında şu soruyu sordu:

“Sağlık Bakanlığı, obeziteyle mücadele kapsamında, tüm illerde kurulan stantlarda vatandaşların boy, kilo ve vücut kitle indeksi ölçümleri yapmaya başladı. 2023 yılında toplam hekime başvuru sayısının yaklaşık 1 milyar olduğu bir ülkede, bu durumu nasıl yorumlamalıyız?”

“KİTLELER ÖNCE OBEZLEŞTİRİLDİ, SONRA MÜŞTERİ İLAN EDİLDİ”

Gül, yazısında obezite sorununun sadece tıbbi değil aynı zamanda ekonomik ve politik bir bakış açısıyla ele alınması gerektiğini vurgulayarak, neoliberal sistemin sağlığı bir pazar olarak gördüğünü şu şekilde ifade etti:

“Neoliberal sistem, önce geniş kitleleri obez hale getirdi. Şimdi bu insanların bedenlerini özel tıbbi işletmelerin müşterisi olarak ilan ediyor. Mide küçültme ameliyatlarından, obezite ile ilişkili estetik cerrahiye kadar beden üzerinden bir pazar yarattılar. Bu obez bireyleri nereye yönlendireceklerini sormuştum, acaba yakında kurulacak özel obezite hastanelerine mi?”

Related Posts

Yaygın virüs ‘öpücük hastalığına’ neden oluyor, kanser riskini de 5 kat artırıyor!

Dünya genelindeki çoğu insanın hayatının bir döneminde enfekte olduğu Epstein-Barr virüsünün (EBV), kansere yakalanma riskini önemli ölçüde artırabileceği ortaya çıktı. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) kanser araştırma ajansının yeni çalışmasına göre, yaygın görülen bu virüs, kişileri henüz kanser teşhisi almadan yıllar önce yüksek risk altına sokabiliyor.

Kavurucu sıcaklarda buzla serinlemek isteyenler dikkat: Yarar sağlayalım derken zarar verebilirsiniz

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde yüksek sıcaklıklara karşı uyarırken uzmanlar sıcak çarpmaları ve özellikle sıcaklarda çalışanlar olmak üzere vatandaşların serinlemek için buz kullanmasıyla ilgili bilgi verdi.

Türkiye’nin ilk deri bankası ve doku laboratuvarı Adana’da hizmete açıldı

Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hizmete giren Deri Bankası ve Doku Laboratuvarı, ağır yanık nedeniyle tedavi gören hastaların sağlıklarına kavuşmalarına katkı sağlayacak.

Ereksiyon Problemi Nedir?

Ereksiyon Problemi Neden Olur, Ereksiyon Sorunu Erkeklerde Ne Gibi Psikolojik Sorunlara Yol Açar?

Statinlerin arkasındaki gerçekler

Statinler, en çok reçete edilen ilaçlar ama gerçekten herkesin ihtiyacı var mı? Yeni araştırmalar, gereksiz statin kullanımının hem yan etki hem de ekonomik yük anlamına geldiğini gösteriyor. Kolesterolü düşürmek için tek yol ilaç değil. Bazı hastalar için yaşam tarzı değişiklikleri, beslenme ve doğal destekler çok daha etkili olabilir. Peki kimler ilaca başlamalı, kimler dikkatli olmalıdır?

Uzmanı açıkladı: İdrar kaçırma problemi cerrahi yöntemlerle kalıcı olarak aşılabilir

Uzmanı açıkladı: İdrar kaçırma problemi cerrahi yöntemlerle kalıcı olarak aşılabilir