Liste açıklandı, sonuçlar şaşırttı! Hangi uygulama hangi bilgilerinizi paylaşıyor?

Uygulamaların Veri Toplama Politikaları İncelemesi

Uygulamaları indirirken dikkate alınması gereken en önemli unsurlardan biri, uygulamanın gizlilik politikasını gözden geçirmektir. Apple’ın App Store’unda bulunan “Uygulama Gizliliği” bölümü, hangi verilerin toplandığını anlamak için önemli bir kaynaktır. Nsoft tarafından yapılan bir araştırma, en fazla veri toplayan uygulamaları ortaya çıkardı.

PCMag’in aktardığı araştırma sonuçları oldukça şaşırtıcıydı: Candy Crush Saga, Roblox ve Duolingo gibi oyun ve eğitim uygulamalarının beklenmedik şekilde veri topladığı ortaya çıktı. Candy Crush ve Roblox, verileri büyük ölçüde kendilerinde sakladıklarını belirtirken, Duolingo ise topladığı verilerin %20’sini üçüncü taraflarla paylaşıyor.

Ancak sosyal medya uygulamaları, veri canavarı olarak tanımlanabilir. Meta şirketine bağlı Facebook, Instagram, Messenger ve Threads gibi uygulamalar, kullanıcı verilerinin %68,6’sını dış şirketlerle paylaşıyor. Benzer şekilde TikTok, X, LinkedIn ve Snapchat gibi diğer sosyal platformlar da kullanıcıların verilerini topluyor ve kullanıyor.

TEKNOLOJİ DEVLERİNİN VERİ TOPLAMA POLİTİKALARI

Liste sadece sosyal medya uygulamalarıyla sınırlı değil; teknoloji devleri de büyük oranda veri topluyor. Amazon, alışveriş deneyimini kişiselleştirmek için kullanıcılar hakkında detaylı veri toplarken, YouTube ise verilerinin %31,4’ünü dış şirketlerle paylaşıyor ve %34,3’ünü reklam hedefleme için kullanıyor.

Google’ın diğer hizmetleri olan Google, Google Maps, Google Pay ve Gmail de veri toplama konusunda dikkat çekiyor. PayPal ise “diğer” kategorisinde birçok veri toplarken yedinci sırada yer alıyor.

Bazı uygulamaların veri toplaması doğal olarak karşılanabilir: Örneğin, Uber ve Uber Eats gibi hizmetlerin konum bilgisine erişmesi beklenir. Ancak, benzer hizmetler sunan Lyft gibi uygulamalar listenin dışında kalabilir. Uzmanlar, mümkünse bu tür uygulamaların tarayıcı tabanlı sürümlerini kullanmayı öneriyor.

Related Posts

Xbox’lar için özel VR; Meta Quest 3S Xbox Edition satışa çıktı

Microsoft ve Meta arasında gerçekleşen işbirliği ile ortaya çıkan Xbox’lara özel VR Meta Quest 3S Xbox Edition satışa çıktı.

WhatsApp’a yeni özellik! Her gün 1,5 milyar kişi görecek…

Meta, WhatsApp kullanıcılarını yakından ilgilendiren bir değişikliği hayata geçiriyor. DURUM SEKMESİNDE OLACAK WhatsApp, “Durum” sekmesine reklam ekleyerek işletmelerin potansiyel müşterilere daha kolay ulaşmasını hedeflediğini açıkladı …

Yapay zeka ile oyun geliştirmenin 3 sırrı!

Yapay zeka (AI), oyun geliştirme süreçlerini kökten değiştiriyor ve bilimsel araştırmalar bu dönüşümün temel taşlarını oluşturdu. Geleneksel yöntemlerin ötesine geçen yapay zeka teknolojileri, oyun endüstrisinde daha hızlı, yaratıcı ve …

Reddit’ten yapay zeka devi Anthropic’e büyük şok: 100.000’den fazla yetkisiz erişim iddiasıyla dava açıldı

Reddit, Anthropic’in botlarının Temmuz 2024’ten bu yana platformuna 100.000’den fazla kez eriştiğini iddia ediyor; üstelik Anthropic’in daha önce bu tür erişimleri engellediğini söylediği öne sürülüyor. Dava dosyasında Reddit, Anthropic’i “kendisini …

Google’a 1.3 milyar dolarlık ceza!

Kullanıcı verilerini yasa dışı olarak topladığı iddialarıyla üç yıl önce açılan davada anlaşmaya varıldı. Firma 1.3 milyar dolardan fazla para ödeyecek.

Steam’de Mortal Kombat oyunlarına yüzde 90’a varan indirim

Steam’de Mortal Kombat oyunlarına yüzde 90’a varan bir indirim yapıldı.