Piyasalar enflasyonun yükselmesini bekliyor: Ortadoğu’daki gerilim Türkiye’yi nasıl etkileyecek?

İsrail ve İran Arasındaki Gerilim Enerji Piyasalarını Sallıyor

İsrail’in İran’a düzenlediği saldırılar sonrasında başlayan çatışmalar, küresel enerji piyasalarını olumsuz etkilemeye devam ediyor. ABD’nin de müdahil olmasıyla birlikte Hürmüz Boğazı’nın kapanma olasılığı gündeme geldi ve bu durum petrol fiyatlarında ciddi yükselişlere neden olabileceği endişesini beraberinde getirdi. Bu gelişmeler, sadece Türkiye değil, birçok ülkenin ekonomisi için ciddi bir tehdit oluşturuyor.

Petrolde Artan Fiyatlar Türkiye’yi Nasıl Etkiliyor?

Petrol fiyatlarındaki artış, akaryakıttan gıdaya, sanayiden turizme kadar birçok sektörde fiyat yükselişlerine sebep olabilir. Türkiye’de akaryakıt fiyatları, Akdeniz piyasasında işlenmiş ürün fiyatlarının ortalaması ve döviz kuru baz alınarak belirleniyor. Dolayısıyla, küresel fiyat değişiklikleri Türkiye’deki akaryakıt fiyatlarını doğrudan etkiliyor.

Enflasyon Üzerindeki Etkileri

Türkiye’de kullanılan akaryakıtın büyük bir kısmını motorin oluştururken, enflasyondaki akaryakıtın ağırlığı yaklaşık yüzde 3,33’tür. Dolayısıyla, akaryakıt fiyatlarındaki yüzde 10’luk bir artış, enflasyona yaklaşık yüzde 0,33 doğrudan etki yapacaktır.

Haziran ayı başından bu yana Brent petrol fiyatlarında yüzde 20’yi aşan bir artış gözlendi. Aynı dönemde Türkiye’de benzine yüzde 9,8, motorine ise yüzde 18,5 oranında zam yapıldı. Son motorin indirimiyle birlikte zam oranı yüzde 14,5’e geriledi. Türkiye’de tüketilen akaryakıtın çoğunluğunu oluşturan motorin fiyatlarındaki artışların enflasyon üzerindeki etkisi oldukça büyük.

Akaryakıt zamlarının taşıma maliyetlerindeki artışla birlikte gıda, turizm ve sanayi gibi birçok sektöre dolaylı etkileri de bulunmaktadır.

Faiz Kararlarına Etkisi

Enflasyondaki artış riskleri, para politikasında belirsizlikler yaratıyor. TCMB daha önce dış etkilere vurgu yaparak enflasyon konusundaki düşüncelerini paylaşmıştı. Ancak petrol fiyatlarındaki yükseliş ve enflasyon riski, faiz indirimi beklentilerini ertelemesine neden olabilir.

Citi Bank’ın analizine göre, ekonomik bir şok yaşanmadığı sürece temmuz ayında 250 baz puanlık faiz indirimi beklentisi vardı. Ancak Hürmüz Boğazı’ndan kaynaklanan riskler bu beklentiyi zayıflatmaktadır.

Related Posts

Avrupa kırmızıya büründü: Borsalar çalkantılı

Avrupa borsaları, haftanın ikinci işlem gününü negatif seyirle kapattı. Yatırımcıların odağında Portekiz’in Sintra kentinde düzenlenen Avrupa Merkez Bankası (ECB) Merkez Bankacılığı Forumu vardı. İngiltere borsası dışındaki tüm büyük borsalarda …

Rusya, Akkuyu Nükleer Santrali’nin yüzde 49’luk hissesini satmak için görüşmeler yürütüyor

Rusya, Akkuyu Nükleer Santrali’nin yüzde 49’luk hissesini satmak için görüşmeler yürütüyor

Portekiz’de yeni işsizlik oranları açıklandı

Portekiz Ulusal İstatistik Enstitüsü’nün (INE) açıkladığı verilere göre, Mayıs 2025’te Portekiz’deki işsizlik oranı %6,3 seviyesinde değişmeyerek son on iki ayın en düşük değerinde kalmayı sürdürdü. İşsiz sayısı 900 kişi azalarak 348.900’e gerilerken …

Spot piyasada doğal gaz fiyatları (01 Temmuz 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, dün spot doğal gaz piyasasında işlem hacmi 14 milyon 532 bin 218 lira oldu. Bu tutar, önceki gün 20 milyon 22 bin 845 lira olarak açıklanmıştı. Spot doğal gaz piyasasında dün 1000 metreküp doğal gazın …

Ticaret Bakanlığı araştırıyor: Kayısı Iğdır’da 1 İstanbul’da 120 lira mı?

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, kayısı satış ücretlerine ilişkin ilgili denetim ekiplerince inceleme başlatıldığını, konuya ilişkin paylaşımı yapan CHP Tuzluca Aday Adayı Bilgihan Ova’ya …

Altın haftaya düşüşle başladı

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda (KMKTP) standart altının kilogram fiyatı, haftanın ilk işlem gününü değer kaybıyla tamamladı. Gün içinde en düşük 4 milyon 166 bin lira, en yüksek 4 milyon 248 bin lira seviyelerini …