Alman şirketlerde belirsizlik yükseldi

Alman Şirketlerinde Belirsizlik Endişesi Artıyor

Almanya’nın önde gelen ekonomik düşünce kuruluşu Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), nisan ayında Alman şirketleri arasında yapılan “belirsizlik” anketinin sonuçlarını duyurdu. Ifo’nun açıklamasına göre, nisan ayında ankete katılan Alman şirketlerinin yüzde 28,3’ü, faaliyetlerine ilişkin tahminlerde bulunmada zorlanıyor. Bu oran, mart ayına kıyasla yüzde 24,8 artış göstererek Kasım 2022’den beri en yüksek seviyeye ulaştı.

Ifo’nun Anketler Merkezi Müdürü Klaus Wohlrabe, şirketlerin geleceklerine dair belirsizliklerin arttığını belirtirken, “ABD ile yaşanan gümrük vergisi anlaşmazlığı gibi faktörler, şirketlerin gelişimlerini öngörmelerini zorlaştırıyor. Yatırımların ve istihdamın ertelenme olasılığı da belirsizliğin uzamasıyla artıyor.” dedi.

İmalat Sektöründe Belirsizlik Artıyor

Ifo’ya göre, belirsizlik özellikle imalat sektöründe belirgin bir şekilde yükseliş gösteriyor. Elektrik ve otomotiv sektörlerindeki belirsizlik oranı yüzde 45’in üzerinde iken, hizmet sektöründe bu oran yüzde 21,6 olarak kaydedildi. İnşaat sektöründe ise altyapı yatırımlarının etkisiyle belirsizlik oranı nisan ayında yüzde 26,3’ten yüzde 23,2’ye geriledi.

İş Ortamı Güven Endeksi kapsamında yapılan ankette, şirketlerden gelecekteki durumlarını tahmin etmeleri isteniyor. “Zor” yanıtını veren şirketlerin oranı, algılanan belirsizliği belirtiyor.

Almanya Ekonomisi Zorlanıyor

Almanya’da yaşanan tarife savaşları ve ABD Başkanı Donald Trump’ın politikaları, küresel ticaret üzerindeki endişeleri artırırken, analistler Alman ekonomisi için gümrük vergisi politikalarının özel bir risk oluşturduğunu belirtiyor. Ülke ekonomisi, 2023 ve 2024 yıllarında gerileme kaydederek büyüme konusunda zorlanıyor.

Alman hükümeti, küresel ticari gerginliklerin etkisiyle bu yıl için büyüme beklentisini düşürürken, ekonomi üst üste ikinci yıl daralma yaşadı. Eğer Alman ekonomisi bu yıl büyümezse, üçüncü yıl üst üste büyümeme durumuyla karşı karşıya kalacak.

Related Posts

Türkiye ile İtalya arasında 11 anlaşma imzalandı

Türkiye ile İtalya arasında, ticaret, sanayi yatırımları, uzay, kültür, spor, sosyal hizmetler, arşiv, ulaştırma ve savunma sanayi alanında anlaşmalar imzalandı.

İki ay önce hedef alınan TÜSİAD’a AKP’den sürpriz ziyaret

İki ay önce iktidar yetkililerinin hedef tahtasına oturttuğu TÜSİAD’a AKP’den üst düzey bir isim sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi.

Petrolde yatay seyir – 29 Nisan 2025

Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 64,16 dolardan işlem görüyor.

Elektrik üretimi şubatta arttı

Türkiye’nin lisanslı elektrik üretimi şubatta önceki yılın aynı ayına göre yaklaşık yüzde 6,5 artarak 27 milyon 326 bin 453 megavatsaat oldu.

Taş duvar ahırda başlamıştı! Devlet desteğiyle modern tesis kurdu!

Erzurum’da yıllardır besicilik yapan 48 yaşındaki Osman Tanhaş, taş duvar ahırda yaptığı hayvancılığı, devletin hibe desteğiyle Avrupa standartlarında modern tesise taşıdı.

Yapay zekâya destek sözü

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ülkesinin yapay zekâ alanında çekirdek teknolojiler, özellikle de yüksek kaliteli çipler geliştirme konusunda karşılaştığı zorlukların “üstesinden gelmesi” gerektiğini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir