ABD’nin ağır yaptırımlarına rağmen, Çin’in teknoloji devi Huawei, yeni bir 5nm yonga seti olan Kirin 9006C’yi piyasaya sürdü. Bu gelişme, Huawei’nin en son Mate 60 serisi akıllı telefonlarda kullanılan 7nm Kirin 9000S çipini tanıttığından sadece birkaç ay sonra gerçekleşti.
Huawei, ABD teknolojisine büyük ölçüde bağımlı olan yerli markaları, özellikle de kendi markası Huawei’yi ciddi şekilde etkileyen ABD yaptırımları altında, teknoloji sektöründe önemli bir ilerleme kaydetti. Bu yaptırımlar, Qualcomm gibi Amerikan devlerinden hayati öneme sahip yarı iletken ve silikonlara erişimi kısıtlıyor ve Çin merkezli her firmayı etkiliyor.
Ancak, bu yılın başlarında Huawei, 7nm ARM işlemcisi Kirin 9000S ile bir başarıya imza attı. Bu işlemci, SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corporation) tarafından üretildi ve Çin’de satış rekorları kıran Huawei Mate 60’ı güçlendirdi.
Huawei, ABD yaptırımlarına rağmen 5nm Kirin 9006C çipini duyurdu
Kirin 9000S, Qualcomm veya MediaTek’in en son teklifleriyle tam olarak eşleşmese de, SMIC’in mevcut donanım kapasiteleriyle üretebileceğinden çok daha gelişmiş bir tasarım.
Huawei’nin yeni 5nm çipi: Kirin 9006C, bu sadece bir kerelik bir başarı değildi. Kirin 9000S, yaptırımlara meydan okuyan bir dizi çipin başlangıcıydı. Şimdi Huawei, Kirin 9006C SoC’nin piyasaya sürülmesiyle sınırları daha da zorluyor.
Yeni işlemci, maksimum 3.13GHz saat hızında çalışan sekiz ARM CPU çekirdeğine (dört A77 ve dört A55) sahip. Özellikler ilk bakışta çığır açıcı gibi görünmese de, asıl önemli nokta, ABD yaptırımlarına rağmen Huawei tarafından elde edilen 5nm süreç düğümü teknolojisidir. Kirin 9006C’nin, Kirin 9000S gibi SMIC tarafından üretilmesi bekleniyor.
Şu an için Kirin 9006C, yalnızca Huawei’nin Qingyun L540 dizüstü bilgisayarında bulunuyor. Ancak bu çipin potansiyeli bunun ötesine geçiyor. Söylentilere göre, Huawei bu güçlü yeni 5nm Kirin çipini gelecek yılın başında duyurulması beklenen P70 akıllı telefon serisinde kullanacak.