Türkiye’nin ilk deri bankası ve doku laboratuvarı Adana’da hizmete açıldı

Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Türkiye’nin İlk Deri Bankası ve Doku Laboratuvarı Hizmete Girdi

Sağlık Bakanlığı liderliğinde Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, Türkiye’nin ilk deri bankası ve doku laboratuvarı açıldı. Bu merkez, ülkeler için stratejik önem taşıyan ve savaş, felaket ya da toplu yaralanma durumlarında hayati bir rol oynayan insan derilerinin işlenerek 2 ila 5 yıl boyunca saklanabildiği nadir merkezlerden biridir.

Ağır yanıklara sahip hastalara, deri bankasından alınan deriler nakledilerek tedavileri için önemli bir süre kazandırılmaktadır. Bu süre zarfında, hastaya laboratuvar ortamında kendi hücrelerinden yeni deri üretimi sağlanmaktadır.

“Hastaya Bir Yaşam Şansı Tanınıyor”

Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yanık Merkezi sorumlusu Prof. Dr. Koray Daş, yaptığı açıklamada, laboratuvar ortamında insan kaynaklı deri ve diğer dokuların üretilebileceğini belirtti.

Deri bankası ve doku laboratuvarlarının dünya genelinde ABD, Çin, Singapur, İsrail ve Avrupa’daki diğer gelişmiş ülkelerde bulunduğunu vurgulayan Daş, Türkiye’de ilk defa açılan merkeze destek veren Sağlık Bakanlığı, Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile İl Sağlık Müdürlüğüne teşekkürlerini iletti. Daş, merkezin ağır yanıklı hastaların tedavisinde kritik bir öneme sahip olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Özellikle ağır yanıklarda, hastaların deri büyük bir kısmını kaybedebilir ve bu durumda maalesef hayatta kalmak mümkün olmaz. Acil durumlarda bu bankalarda saklanan deriler hızlı bir şekilde kullanılabilir. Bu sayede hastaya yaşama şansı tanınır. Aynı zamanda, deri bankamızda insan kaynaklı hücrelerin laboratuvarını da kurduk. Burada, hastaya kendi hücrelerinden yeni deri oluşturulabilir.”

Deri bankasının, yeni dokular oluşturmak için zaman kazandıracağını belirten Daş, “Bu derileri ağır yanıklı hastalara naklettiğimizde, bize 1-2 ay süre kazandırıyor. Bu süre, hastanın kendi dokularından yeni deri oluşturması için yeterli bir zaman dilimidir. Başka bir laboratuvarımızda ise yeni dokular üreterek açık yaraların kapanmasına yardımcı oluyoruz. Bu sayede hastaların yaşam şanslarını artırmış oluyoruz.” şeklinde konuştu.

“Alınan Deriler 2-5 Yıl Boyunca Saklanabiliyor”

Merkezde insan kaynaklı doku ve hücrelerden yeni ürünler geliştirilebileceğini, çeşitli bilimsel araştırmaların yapılabileceğini belirten Daş, şunları ekledi:

“Derileri stokladığımızda, bakımını iki farklı kaynaktan sağlıyoruz. Birincisi, estetik operasyonlar sırasında atılan derileri yeniden kullanarak hastaların hayatını kurtarıyoruz. Diğeri ise organ bağışı sırasında derilerini de bağışlayan kişilerin derilerini kullanarak işlem yapıyoruz. Bu deriler belirli testlerden geçirildikten sonra uygun şekilde işleniyor ve saklanmaya hazır hale getiriliyor. Son kullanıcıya ise tüm gerekli sertifikalarla ulaştırılıyor.”

Daş, bağışlanan deriden ince bir tabaka alarak stokladıklarını belirterek, “Deriyi aldıktan sonra 2 ila 5 yıl boyunca saklayabiliyoruz. Bu durum, savaş, terör, felaketler ya da toplu yaralanma durumlarında hızlı müdahale ve birçok insanın hayatta kalmasını sağlama avantajı sunar. Deri bankaları basit bir yapıya sahip değil, stratejik bir öneme sahiptir. Ülkeler, stratejik deri stoklarını belirlerler. Biz de burada aynı yaklaşımı benimseyerek çalışmalarımıza devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Ereksiyon Problemi Nedir?

Ereksiyon Problemi Neden Olur, Ereksiyon Sorunu Erkeklerde Ne Gibi Psikolojik Sorunlara Yol Açar?

Statinlerin arkasındaki gerçekler

Statinler, en çok reçete edilen ilaçlar ama gerçekten herkesin ihtiyacı var mı? Yeni araştırmalar, gereksiz statin kullanımının hem yan etki hem de ekonomik yük anlamına geldiğini gösteriyor. Kolesterolü düşürmek için tek yol ilaç değil. Bazı hastalar için yaşam tarzı değişiklikleri, beslenme ve doğal destekler çok daha etkili olabilir. Peki kimler ilaca başlamalı, kimler dikkatli olmalıdır?

Uzmanı açıkladı: İdrar kaçırma problemi cerrahi yöntemlerle kalıcı olarak aşılabilir

Uzmanı açıkladı: İdrar kaçırma problemi cerrahi yöntemlerle kalıcı olarak aşılabilir

Yaz tatilinde masum gibi görünen tehlikeler: Çocuklarınızı koruyun!

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, yaz aylarında artan sağlık risklerine karşı aileleri uyardı. Tatil sürecinde çocukları güneş çarpmasından enfeksiyonlara kadar birçok tehlikeden korumanın yollarını anlattı.

Nijerya’da 60 milyon kadın rahim ağzı kanser riski altında

Batı Afrika ülkelerinden Nijerya’da yaklaşık 60 milyon kadının rahim ağzı kanseri riskiyle karşı karşıya olduğu bildirildi.

Ağızdan nefes almak sadece boğazı kurutmuyor! Dişleri de çürütüyormuş, iki kat riskli

Diş hekimleri, iyi niyetli alışkanlıkların bile zamanla dişlerinize ve diş etlerinize zarar verebileceğini söylüyor. Çok sert fırçalamaktan dişlerinizi bir araç olarak kullanmaya kadar, bu küçük yanlış adımlar ileride daha büyük sorunlara yol açabiliyor. Diş hekimliği uzmanları farkında olmadan bile yaptığınız ve ağız sağlığınıza zarar verebilecek alışkanlıklar hakkında uyarıyor.