Yapay zekayla akciğer kanseri tanısı: Yüzde 97 başarı

Yapay Zeka Akciğer Kanserini Yüzde 97 Doğrulukla Tespit Ediyor

TÜBİTAK destekli bir proje kapsamında geliştirilen yapay zeka modeli, PET/BT görüntüleri, kas kaybı belirtileri ve kandan alınan iltihap belirteçlerini birleştirerek akciğer kanserini yüzde 97 doğrulukla tespit edebiliyor. Bu sayede kanser erken aşamada teşhis edilip hastalar hızla tedaviye yönlendirilebiliyor. Yapay zeka algoritması, hastalığı iyi huylu, kötü huylu ve kanser dışı vakalar arasında ayırt etmede olağanüstü bir başarı sergiliyor. Ayrıca, tanı sürecine hastanın genel sağlık durumu ve bağışıklık sistemiyle ilgili bilgiler de ekleniyor. Fiziksel ölçümler ve kan değerleri yapay zekayı destekleyerek tanı doğruluğunu artırıyor.

Bu çalışma, tanının erken konulmasını sağlamanın yanı sıra tedavi maliyetlerini düşürmeyi ve hastaların yaşam kalitesini artırmayı hedefliyor. Sağlık alanındaki bu başarı, yapay zeka teknolojisinin insan yaşamına olumlu etkisini açıkça gözler önüne seriyor.

Related Posts

Obeziteyle mücadelede kamusal değil, ticari motivasyon mu var?

Sağlık Bakanlığı’nın 81 ilde başlattığı obezite taramasının, kilo verdirici pahalı iğnelerin piyasaya sürülmesiyle aynı döneme denk gelmesi “Obeziteyle mücadelede kamusal değil, ticari motivasyon mu var?” sorularına neden oldu.

İnme geçirdi: 15 dakikalık müdahaleyle kurtuldu

Diyarbakır’da mobilya ustası Siyadar Yaldırak (25), evde olduğu sırada vücudunun sol tarafını hissetmemeye, görme kaybı ve konuşma bozukluğu yaşamaya başladı. Kaldırıldığı Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde inme geçirdiği anlaşılan Yıldırak, Uzman Doktor Reşit Yılmaz’ın 15 dakikalık müdahalesiyle sağlığına kavuştu.

Alerjiyle karışan Covid-19 belirtilerine dikkat!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, Mayıs ayında artan sıcaklıklar ve çevresel faktörlerle birlikte hem alerjik hem de viral hastalıkların yaygınlaştığını belirterek, özellikle alerjik astım ve rinit gibi rahatsızlıkların belirtilerinin Covid-19 gibi viral enfeksiyonlarla karışabileceğine dikkat çekti.

Uzmanı uyardı: Bulduğunuz çözümle oyalanmanız tanıyı geciktirebilir

Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Akranlarınıza göre daha çabuk yoruluyorsanız, efor sırasında nefes darlığı hissediyorsanız, tek yastıkla yatmakta zorlanıyorsanız bunun sebebini mutlaka araştırın. Bulduğunuz çözümle oyalanmanız tanıyı geciktirebilir. Bazen, bu tanının gecikmesi tedavi fırsatının büyük ölçüde kaçmasıyla da sonuçlanabilir” dedi.

Romatizmanız baharla alevleniyorsa nedeni bu olabilir!

Romatoloji Uzmanı Doç. Dr. Soner Şenel, mevsim geçişlerinde ve yağışlı havalarda romatizmal hastalıklarda artış yaşandığını belirtti. İşte iltihaplı romatizmanın bu dönemlerde neden tetiklendiğine dair önemli bilgiler…

Kıyamet Havada mı Kopacak?

Adli Bilimciler Derneği Başkanı Prof.Dr. Hamit Hancı’nın, ‘havanın önemli bir silah, savaş aracı’ olduğu yönünde açıklaması gündem oldu. Ünlü Yazar Abbas Güçlü’de aynı konuya değindi.